Ik maak heldere beelden en teksten, met gevoeligheid en humor.

Samenwerken

Ik ben een trechter

Vertel me een lang en complex verhaal, en mijn hoofd vat dat samen in een paar zinnen en beelden.
De essentie haal ik eruit en ik maak het begrijpelijk voor een breder publiek.

Dat doe ik op een toegankelijke manier: door mijn stijl van tekenen en mijn gebruik van woorden. ‘Drempels verlagen’, noem ik dat. Het liefst met een vleugje humor!

Wat ik maak en doe | Testimonials | Hoe het werkt

Samenwerken

Samenwerken doe ik graag met mensen en organisaties die op dezelfde golflengte zitten. Van boekuitgevers tot gezondheidszorg, voor kinderen tot volwassenen.

Thema’s als psychologie, (liefde voor) boeken, balans werk/privé, menselijk welzijn, burn-out, relaties en jezelf mogen zijn, komen veel terug in mijn werk, maar neem gerust contact met me op om iets te bespreken.

Ik ben een visuele probleemoplosser. Mijn beste werk lever ik als ik de ruimte krijg om oplossingen te vinden binnen een opdracht, en dat te vertalen naar beeld (en tekst).
Het past niet goed bij me als me wordt verteld wat ik exact moeten tekenen. Ik doe graag onderzoek en het vinden van een visueel beeld vind ik het leukste wat er is.

Wat ik maak en doe

Boekcovers
Illustraties voor
(kinder)boeken
Illustraties voor
tijdschriften
Strips en cartoons
Autonome kunst
Spreken & lesgeven

Ervaren

Ik heb ruim 20 jaar ervaring als freelancer, waarvan de laatste 14 jaar als illustrator. Daarvoor werkte ik als art director, grafisch ontwerper en fotograaf voor reclamebureaus en marketing agency’s.

Professioneel

Afspraak is afspraak: die kom ik dus altijd na. Ik communiceer duidelijk over wat ik doe en wanneer het werk af is. Mijn kennis op creatief vlak is breed: daardoor kun je er zeker van zijn dat alles, van schets tot aanlevering, op een professionele manier gebeurt.

Persoonlijk

Als we vaker gaan samenwerken of aan een groter project gaan werken, vind ik het prettig om jou en/of de organisatie beter te leren kennen. We kunnen een telefoongesprek inplannen om bijvoorbeeld te brainstormen over de opdracht, zodat ik goed snap wat je voor ogen hebt.

Testimonials

“Het is superfijn en gezellig om met Marloes samen te werken. Ze communiceert helder en rustig, denkt mee en je weet precies wat je aan haar hebt. De manier waarop Marloes naar het leven kijkt is heel inspirerend. We zijn blij met haar als mens en als illustrator, vinden het fijn om contact met haar te hebben en hopen in de toekomst nog vaak met haar samen te werken.”

Veerle (uitgever bij Davidsfonds/Standaard Uitgeverij)

“Marloes heeft veel verschillende illustratiestijlen waardoor haar illustraties altijd verrassen. En ze kan goed schrijven! Die combinatie, naast dat ze aardig is en haar afspraken na komt, maakt het heel fijn werken met haar.”

Caroline (Flow Magazine)

“Marloes geeft de kernwaardes van ons bedrijf een gezicht. Ze krijgt het voor elkaar om precies dat gevoel uit te stralen dat wij belangrijk vinden. Bovendien is ze oprecht geïnteresseerd in haar opdrachtgevers en óók nog eens een hele fijne sparringpartner. Geef haar een beetje vrijheid en je krijgt er de meest creatieve en waanzinnige illustraties voor terug!”

Cindy (Zeeuwse Zorgmensen)

“It was pleasure to work with Marloes. She not only delivered on the brief, but expanded it, made it her own and made the final piece better because of it. I’d be thrilled to work with her again and I recommend her to anyone looking for great work and collaboration.”

Mat Bisher (McCann)

“Op zoek naar een illustrator voor mijn boek kwam ik bij toeval terecht bij Marloes. Ik stuurde haar de inleiding van m’n boek en kort daarna ontving ik van haar de mooie illustraties die nog steeds zo simpel én doeltreffend zijn. Marloes hoort je verhaal en maakt er fantastische plaatjes bij, dat is hoe zij te werk gaat.”

Sonja van Beveren (auteur van ‘Beginnen met leidinggeven doe je zo!’)

“We were thrilled to invite Marloes as a special guest to our live Q&A call for Find Your Creative Voice: Fly Your Freak Flag. She was brilliant! Marloes inspired lots of great questions from our students and answered them all brilliantly. We’d love to have her back again!”

Katie, Tania and Helen (The Good Ship Illustration)

Hoe werkt dat?

stap 01

Stuur me een mail

Stuur me een mail! Ik hoor graag waarmee ik je kan helpen. Als je al een briefing hebt dan scheelt dat, maar ik hoor in elk geval graag al wat voor soort werk ik voor je mag maken, waarvoor het werk gebruikt gaat worden en de deadline. Hoe meer details, hoe beter.

stap 02

Offerte

Als ik voldoende informatie heb over de opdracht, maak ik een offerte. Die stuur ik per mail naar je toe en kun je digitaal ondertekenen bij akkoord.

stap 03

Brainstormen en schetsen

Aan de hand van de briefing ga ik het onderwerp onderzoeken, brainstormen en daarna schetsen. Uit dat proces selecteer ik een paar die ik per mail naar je toestuur. Dan mag je me feedback toesturen op de schetsen, waarna ik de schetsen aanpas.

stap 04

Uitwerken

Als je blij bent met de schetsen ga ik deze uitwerken naar het definitieve werk. Afhankelijk van waarvoor je het gaat gebruiken, zorg ik dat je het op de juiste manier krijgt aangeleverd. Zo zorg ik dat in het geval van een illustratie voor een magazine dat de bestanden meteen gereed zijn voor drukwerk, bijvoorbeeld.

Veelgestelde vragen

Wat kost een illustratie?

Elke klus is maatwerk. Het is afhankelijk van wat je graag wil, de hoeveelheid werk, waarvoor je het werk gaat gebruiken, etc. Maar het ligt ook aan hoeveel vrijheid ik krijg: hoe meer ruimte ik krijg om te doen waar ik goed in ben, hoe meer plezier ik beleef aan een project. Hoe meer je over mijn schouder mee wilt kijken en me precies wilt vertellen wat ik moet tekenen, hoe hoger de prijs.
Ik ben heel billijk met mijn prijzen, gezien mijn ervaring, vaardigheden en expertise.

Mocht je een opdracht hebben voor me, vraag gerust een offerte aan.

Wanneer kun je aan de slag?

Per aanvraag kijk ik of het in mijn agenda past, want het is afhankelijk van de hoeveelheid werk. Vaak zit ik zo’n 6 weken van tevoren volgeboekt, dus hoe eerder je bij me aanklopt, hoe beter.

Verloopt al ons contact via mail?

Ik vind het fijn om dingen per mail te communiceren, zodat alle details en afspraken makkelijker terug gevonden kunnen worden. Maar natuurlijk is (video)bellen en afspreken is mogelijk, vooral bij grotere projecten is dit juist heel fijn.
Ik bespreek niks zakelijks via Whatsapp, SMS of social media-DM’s, zodat er geen belangrijke details verloren gaan.

Kan ik je bellen om te overleggen over de opdracht?

Ja, natuurlijk! Zodra ik met je opdracht aan de slag ga, krijg je mijn telefoonnummer. Voor een uitgebreid gesprek prik ik samen met je een datum, zodat ik alle tijd voor je heb. Op sommige momenten staan mijn telefoon op stil, zodat ik kan doorwerken aan opdrachten, maar ik bel je terug. Mijn telefoonnummer staat niet online, omdat ik erg vaak voor reclame e.d. werd gestoord tijdens mijn werkdagen.

Ik heb een (kinder)boek geschreven, wil je dat illustreren?

Meestal werk ik via uitgevers aan boeken. Als je met een uitgeverij werkt, draag dan mijn naam voor bij hen en zij zullen dan contact met mij opnemen als ze mijn werk vinden passen.
In sommige gevallen maak ik ook graag illustraties voor zelfpublicaties. Bij zelfpublicatie ontvang ik graag het manuscript/tekst van het boek en zoveel mogelijk informatie: hoeveel illustraties, zwart-wit of kleur, budget, deadline, etc. Dan kan ik kijken of het boek bij mij past. Goed om te weten is dat ik niet gratis of voor alleen royalty’s werk.

Werk je gratis/onbetaald?

Als het een liefdadigheidsinstelling betreft, de personeelsleden/medewerkers onbetaald werken (kunstenaars/creatieven zouden niet de enigen moeten zijn die vrijwilligerswerk doen) en het een doel is dat ik steun, dan overweeg ik graag om gratis te werken. Neem contact op en laten we kijken wat we kunnen doen.
In andere gevallen: iemand betalen voor hun geïnvesteerde tijd zodat jij of je bedrijf daar profijt van heeft, laat zien dat je hun tijd waardeert. Als je vindt dat mijn werk en tijd het niet waard zijn om voor te betalen, dan zijn we geen match.

Maak je ook geboortekaartjes, trouwkaarten of familieportretten?

Op dit moment niet. Ik concentreer me op werken met zakelijke opdrachtgevers en mijn persoonlijke projecten.

Word ik eigenaar van het werk dat je maakt?

Het auteursrecht blijft volgens de wet standaard van de maker. Soms wil een opdrachtgever het werk afkopen, en daarvoor stel ik een afkoopsom op. In mijn ervaring is afkopen van het auteursrecht in veel gevallen niet nodig en voldoet een exclusieve, onbeperkte licentie.

Wat is een licentie?

‘Licentie’ is een ander woord voor gebruiksrecht. Met een licentie krijgt de opdrachtgever toestemming van de maker om een ontwerp te gebruiken. Ik geef als illustrator een basislicentie waarbij de opdrachtgever de illustratie voor een uiting kan gebruiken, zoals een poster. Meer informatie vind je hier.

Kun jij het drukwerk voor me regelen?

Dat kan. Ik heb een netwerk van vaste drukkerijen waar ik mee samenwerk, afhankelijk van je budget. Ik reken de tijd die ik besteed aan contact met de drukkerij en afhandeling dan mee in de offerte, dus ik hoor graag van te voren of je dit wenst.

Kan ik gebruik maken van je expertise in een adviserende rol?

Ik focus me vooral op beeld maken en schrijven als ik in opdracht werk. Vanwege mijn achtergrond in marketing en reclame heb ik een brede kennis (grafisch ontwerp, marketing, social media, fotografie), maar dit is niet standaard inbegrepen als we samen gaan werken. Geef gerust aan als je mijn hulp in breder nodig hebt.

Mag ik je illustraties bewerken en aanpassen?

Ik pas graag de illustraties aan waar nodig, conform mijn uurtarief. Maar het is niet toegestaan dat je dat zelf doet, vanwege de auteursrechtwet.

Mag ik het werk ook op social media plaatsen?

Foto’s van het uiteindelijke product mogen natuurlijk altijd. Wil je de gemaakte illustraties op zichzelf staand plaatsen op social media, maar hebben we daar geen licentie voor afgesproken? Neem dan eerst even contact met me op.

Verzorg je ook productfotografie en teksten voor social media of website?

Dit bied ik niet aan, maar ik koppel je graag aan mensen die dit wel kunnen.

Wil je het gedane werk/product promoten en mijn bedrijf taggen op je Instagram?

Reclame op mijn kanalen is niet standaard inbegrepen bij de prijs. Mocht ik het passend vinden om het werk te plaatsen dan doe ik dat graag, maar dan onder mijn eigen voorwaarden.

Ik heb een vraag die hier niet bij staat.

Neem gerust contact met me op. Ik heb ook nog een veel uitgebreidere FAQ, kijk daar gerust naar.

Zou je mijn product willen adverteren op social media of in je nieuwsbrief?

Dat ligt eraan: kijk in mijn FAQ voor mogelijkheden.