Heldere illustraties, die verbinding maken met de kijker. Met humor.

Samenwerken

Ik ben een trechter

Vertel me een lang en complex verhaal, en mijn hoofd vat dat samen in een paar zinnen en beelden. De essentie haal ik eruit. Dat doe ik dus als illustrator: ik maak complexe dingen begrijpelijk in beeld (en woord). Ik los problemen beeldend op, zodat anderen het beter begrijpen of dat het plezierig is om te bekijken.

Met wie ik graag samenwerk

Mensen die enthousiast worden van wat ik maak en vertrouwen hebben dat ik iets moois voor ze kan creëren. Als je mij creatieve ruimte geeft, ben ik op mijn best. Ik ben een bedenker en verzinner van oplossingen. Ik werk minder goed als me precies wordt verteld wat ik moet tekenen en hoe alles er exact uit moet zien.

Ik werk met mensen en organisaties uit verschillende hoeken, van uitgeverijen tot zorgverleners. Wat je doet weeg ik altijd mee, maar dat we op eenzelfde golflengte zitten is voor mij het belangrijkst.

Lees hier meer over het proces →

Wat ik maak en doe

Boekcovers
Illustraties voor
(kinder)boeken
Illustraties voor
tijdschriften
Strips & cartoons
Autonome kunst
Spreken & lesgeven

Ervaren

Ik heb 22 jaar ervaring als freelancer, waarvan de laatste 12 jaar als illustrator. Daarvoor werkte ik als art director, grafisch ontwerper en fotograaf voor reclamebureaus en marketing agency’s.

Professioneel

Afspraak is afspraak: die kom ik dus altijd na. Ik communiceer duidelijk over wat ik doe en wanneer het werk af is. Mijn kennis op creatief vlak is breed: daardoor kun je er zeker van zijn dat alles, van schets tot aanlevering, op een professionele manier gebeurt.

Persoonlijk

Als we vaker gaan samenwerken of aan een groter project gaan werken, vind ik het prettig om jou en/of de organisatie beter te leren kennen. We kunnen een telefoongesprek inplannen om bijvoorbeeld te brainstormen over de opdracht, zodat ik goed snap wat je voor ogen hebt.

Testimonials

“Het is superfijn en gezellig om met Marloes samen te werken. Ze communiceert helder en rustig, denkt mee en je weet precies wat je aan haar hebt. De manier waarop Marloes naar het leven kijkt is heel inspirerend. We zijn blij met haar als mens en als illustrator, vinden het fijn om contact met haar te hebben en hopen in de toekomst nog vaak met haar samen te werken.”

Veerle (uitgever bij Davidsfonds/Standaard Uitgeverij)

“Marloes heeft veel verschillende illustratiestijlen waardoor haar illustraties altijd verrassen. En ze kan goed schrijven! Die combinatie, naast dat ze aardig is en haar afspraken na komt, maakt het heel fijn werken met haar.”

Caroline (Flow Magazine)

“Marloes geeft de kernwaardes van ons bedrijf een gezicht. Ze krijgt het voor elkaar om precies dat gevoel uit te stralen dat wij belangrijk vinden. Bovendien is ze oprecht geïnteresseerd in haar opdrachtgevers en óók nog eens een hele fijne sparringpartner. Geef haar een beetje vrijheid en je krijgt er de meest creatieve en waanzinnige illustraties voor terug!”

Cindy (Zeeuwse Zorgmensen)

“It was pleasure to work with Marloes. She not only delivered on the brief, but expanded it, made it her own and made the final piece better because of it. I’d be thrilled to work with her again and I recommend her to anyone looking for great work and collaboration.”

Mat Bisher (McCann)

“Op zoek naar een illustrator voor mijn boek kwam ik bij toeval terecht bij Marloes. Ik stuurde haar de inleiding van m’n boek en kort daarna ontving ik van haar de mooie illustraties die nog steeds zo simpel én doeltreffend zijn. Marloes hoort je verhaal en maakt er fantastische plaatjes bij, dat is hoe zij te werk gaat.”

Sonja van Beveren (auteur van ‘Beginnen met leidinggeven doe je zo!’)

“We were thrilled to invite Marloes as a special guest to our live Q&A call for Find Your Creative Voice: Fly Your Freak Flag. She was brilliant! Marloes inspired lots of great questions from our students and answered them all brilliantly. We’d love to have her back again!”

Katie, Tania and Helen (The Good Ship Illustration)

ONDERWERPEN DIE DICHTBIJ ME STAAN

Psychologie, filosofie, HSP/hoogsensitiviteit, emoties, liefde voor boeken, feminisme, pesten, wandelen, kunst van alleen-zijn, zelfvertrouwen ontwikkelen, bewuste kinderloosheid/kindvrij, relaties, self-care, menselijk welzijn, creativiteit, kunst en cultuur, solo-reizen, Groot-Brittanië.

Hoe werkt dat?

stap 01

Stuur me een mail

Stuur me een mail! Ik hoor graag waarmee ik je kan helpen. Als je al een briefing hebt dan scheelt dat, maar ik hoor in elk geval graag al wat voor soort werk ik voor je mag maken, waarvoor het werk gebruikt gaat worden en de deadline. Hoe meer details, hoe beter.

stap 02

Offerte

Als ik voldoende informatie heb over de opdracht, maak ik een offerte. Die stuur ik per mail naar je toe en kun je digitaal ondertekenen bij akkoord.

stap 03

Brainstormen en schetsen

Aan de hand van de briefing ga ik het onderwerp onderzoeken, brainstormen en daarna schetsen. Uit dat proces selecteer ik een paar die ik per mail naar je toestuur. Dan mag je me feedback toesturen op de schetsen, waarna ik de schetsen aanpas.

stap 04

Uitwerken

Als je blij bent met de schetsen ga ik deze uitwerken naar het definitieve werk. Afhankelijk van waarvoor je het gaat gebruiken, zorg ik dat je het op de juiste manier krijgt aangeleverd. Zo zorg ik dat in het geval van een illustratie voor een magazine dat de bestanden meteen gereed zijn voor drukwerk, bijvoorbeeld.

FAQ

Wat kost een illustratie?

Elke klus is maatwerk voor mij. Het is afhankelijk van wat je graag zou willen, de hoeveelheid werk, waarvoor je het werk gaat gebruiken, licenties, etc. Om je een idee te geven: mijn prijzen beginnen bij 350 excl. BTW. Wil je meerdere illustraties binnen één project, dan wordt de prijs per illustratie goedkoper. Illustraties/ontwerpen voor een boekcover beginnen bij 750 excl. BTW. Mocht je een opdracht hebben voor me, vraag gerust een offerte aan.

Wanneer kun je voor mij aan de slag?

Ik ben vaak binnen een paar weken beschikbaar. Ik heb momenteel plekken beschikbaar vanaf januari 2023. Tenzij je een van mijn droomklanten bent, en ik sla slaap over en werk ’s nachts voor je (The Guardian, New York Times, The New Yorker? Ja graag 🙂 ).

Verloopt al ons contact via mail?

Meestal wel. Bij kortlopende projecten is e-mail lekker efficiënt. Ik bespreek niks zakelijks via Whatsapp, SMS of social media-DM’s. Er zijn zoveel inboxen, dat ik soms veel te lang alle inboxen aan het doorspitten ben omdat ik een bepaald bericht zoek.
Voor projecten die langer duren is het fijn om te bellen of via Zoom elkaar te spreken om bijvoorbeeld samen te brainstormen. En soms is het handig dat ik naar je toe kom of dat jij naar mij komt, bijvoorbeeld om ik iets moet bekijken om te tekenen in de opdracht. Dit zal vooral zijn bij grotere projecten.

Ik heb een (kinder)boek geschreven, wil je dat illustreren?

Meestal werk ik via uitgevers aan boeken, maar in sommige gevallen maak ik ook graag illustraties voor zelfpublicaties. Voor mij is het vooral belangrijk dat het boek, of het nu een kinderboek is of een non-fictie boek, bij mij past. Als je met een uitgever werkt, draag dan mijn naam voor en de uitgever zal dan contact met mij opnemen.
Bij zelfpublicatie ontvang ik graag het manuscript/tekst van het boek en zoveel mogelijk informatie: hoeveel illustraties, zwart-wit of kleur, budget, deadline, etc. Dan kan ik kijken of het boek bij mij past. Goed om te weten is dat ik niet gratis of voor alleen royalty’s werk.

Maak je ook geboortekaartjes, trouwkaarten of familieportretten?

Die maak ik helaas niet.

Ik weet wat ik getekend wil hebben en ik zoek iemand die het kan uitwerken. Doe jij dat?

Nee, dat past niet bij mij. Ik ben op mijn best als ik zelf dingen mag bedenken en verzinnen. Maar er zijn genoeg illustratoren die dat juist heel fijn vinden, dus zoek gerust nog even verder.

Word ik eigenaar van het werk?

Het auteursrecht blijft bij mij. Soms wil een opdrachtgever het werk afkopen. Dat kan, en daarvoor stel ik een afkoopsom op. In mijn ervaring is afkopen van het auteursrecht in veel gevallen niet nodig, en voldoet een exclusieve, onbeperkte licentie.

Wat is een licentie?

‘Licentie’ is een ander woord voor gebruiksrecht. Met een licentie krijgt de opdrachtgever toestemming van de maker om een ontwerp te gebruiken. Ik geef als illustrator een basislicentie waarbij de opdrachtgever de illustratie voor een uiting kan gebruiken, zoals een poster. Meer informatie vind je hier.

Kun jij ook het drukwerk voor me regelen?

Dat kan! Ik heb een netwerk van vaste drukkerijen waar ik mee samenwerk, afhankelijk van je budget. Ik reken de tijd die ik besteed aan contact met de drukkerij en afhandeling dan mee in de offerte, dus ik hoor graag van te voren of je dit wenst.

Kan ik gebruik maken van je expertise in een adviserende rol?

Hoewel ik iemand ben die graag van alles doet (en dit ook deed), heb ik besloten om me nu vooral te focussen op beeld maken als ik in opdracht werk. Advies of hulp op gebied van marketing, tekst schrijven, social media, fotografie, etc. is dus niet standaard inbegrepen.

Mag ik je illustraties bewerken en aanpassen?

Ik pas graag de illustraties aan waar nodig, conform mijn uurtarief. Maar het is niet toegestaan dat je dat zelf doet, vanwege de auteursrechtwet.

Mag ik het werk ook op social media plaatsen?

Foto’s van het uiteindelijke product mogen natuurlijk altijd. Wil je de gemaakte illustraties op zichzelf staand plaatsen op social media, maar hebben we daar geen licentie voor afgesproken? Neem dan eerst even contact met me op. Plaatsing op social media geldt als een extra publicatie (dus extra licentie).

Verzorg je ook productfotografie en teksten voor social media of website?

Dit bied ik niet aan, maar ik koppel je graag aan mensen die dit wel kunnen.

Wil je het werk/product promoten en mijn bedrijf taggen op je Instagram?

Reclame op mijn kanalen is niet standaard inbegrepen bij de prijs. Mocht ik het passend vinden om het werk te plaatsen dan doe ik dat graag, maar wel onder mijn eigen voorwaarden.

Ik heb een vraag die hier niet bij staat.

Ik heb ook nog een veel uitgebreidere FAQ, kijk daar gerust naar. Mocht je vraag er alsnog niet tussen staan, stuur me dan een mail.

Opdrachtgevers

Wieden + Kennedy, Flow Magazine, Ohh Deer, 3D Total, Leopold Uitgevers, Süddeutsche Zeitung, BNO, Teylers Museum, Island Press, Lannoo, NTR/NPO/3FM, NRC, Tina, Drents Museum, TEDx, Lev. Publisher, Flair, Ravensburger, Bibliotheek Rotterdam, Viking Direct, Luitingh-Sijthoff, American Greetings, Uitgeverij Loopvis, Uitgeverij Rubinstein, Uitgeverij Snor, Usborne Publishers, Provincie Drenthe, Memisa, Blossom Books, Van Halewyck Uitgeverij, Gallery Nucleus, Workman Publishers New York, Zwijssen, Lev., Hautekiet Uitgevers, A.W. Bruna Uitgevers.