Looking for the English page? Go here please!

Loop je tegen muren aan die je niet in je eentje kunt afbreken? Tadaaa, hier ben ik: je menselijke sloophamer. Als geen ander kan ik muurtjes afbreken 🙂
Waar ik je mee kan helpen:
 • Jezelf zichtbaar durven maken tussen alle andere illustratoren/creatieven: hoe onderscheid je je?
 • Meer zelfvertrouwen in wat je maakt en wie jij bent als illustrator/beeldmaker.
 • Hele praktische dingen, zoals prijs bepalen, hoe je met opdrachtgevers omgaat, en over auteursrecht en licenties.
 • Hoe je maakt wat jij wil en daar ook nog eens geld mee verdient.
 • Hoe je je ideale klant bereikt en wat je laat zien in je portfolio.
 • Van (dag)dromen naar uitvoering: wat wil je, en hoe kom je daar? Ik heb veel gedaan en kan je helpen. Of je nu een webshop wilt met producten (prints, kaarten, notitieboekjes, pins), je werk in tijdschriften gepubliceerd wilt, of bij boekuitgevers op het bureau wil.

Natuurlijk is er meer waar ik je mee kan helpen: met mijn jarenlange ervaring als illustrator, art director en fotograaf durf ik te zeggen dat ik bijna alles wel een keer voorbij heb zien komen. Mail gerust om te vragen!


Pakketten

Momenteel zijn alle beschikbare sessies volgeboekt. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe data!

Creative Check

Ideaal als je één specifieke vraag hebt, waar je hulp bij kunt gebruiken.

 • Gesprek van 60 minuten via Zoom.

 • Jij levert één heldere basisvraag/knelpunt aan wat je als startpunt wilt gebruiken voor het gesprek. Wil je iets uitgebreiders, kijk dan even naar de pakketten hiernaast 🙂

 • Ter voorbereiding bekijkt Marloes jouw Instagram en/of website.

 • Je ontvangt achteraf een opname van het gesprek om alles nog eens rustig terug te kunnen luisteren.

Als je deze sessie wilt gebruiken als enkel portfolio-check, dan is dat natuurlijk mogelijk.

Creative Boost

Perfect als je dieper in je carrière wilt duiken, en deze naar een hoger niveau wilt tillen.

 • Gesprek van 90 minuten via Zoom.

 • Jij vult van te voren een vragenlijst in met vragen over waar jij nu staat en wat je dromen/vragen/knelpunten zijn. Hierbij formuleer je tevens een heldere basisvraag als startpunt voor het gesprek.

 • Ter voorbereiding bekijkt Marloes jouw Instagram /website én ze leest zich in op jouw vragenlijst.

 • Je ontvangt achteraf een opname van het gesprek om alles nog eens rustig terug te kunnen luisteren.

Als je deze sessie wilt gebruiken als portfolio-check, dan is dat natuurlijk mogelijk!

Creative Drive

Beste keuze als je een Creative Boost wilt, met daarbij een portfolio check, en vervolgens een follow-up sessie om zeker te zijn dat je op het juist pad bent.

 • Twee sessies: 90 minuten + 60 minuten via Zoom.

 • Jij vult van te voren een vragenlijst in met vragen over waar jij nu staat en wat je dromen/vragen/knelpunten zijn. Hierbij formuleer je tevens een heldere basisvraag als startpunt voor het gesprek.

 • Ter voorbereiding bekijkt Marloes jouw Instagram /website én ze leest zich in op jouw vragenlijst.

 • Als extra voorbereiding kijkt Marloes naar je portfolio (10-15 werken) die tijdens de sessie onder de loep genomen worden.

 • Op een nader overeen te komen datum krijg je nog een sessie van één uur om te kijken waar je dan staat, of hoe Marloes je verder kan helpen.

 • Je ontvangt achteraf een opname van het gesprek om alles nog eens rustig terug te kunnen luisteren.

Reviews

Nikki: “Ik heb een Creative Boost-sessie mogen volgen bij Marloes. Gesprekken met mensen die ik niet ken zijn voor mij persoonlijk altijd erg zenuwslopend, maar ik kan zeggen dat ik helemaal op mijn gemak was! Marloes is een erg vrolijk, lief en aandachtig persoon die heel veel werk en energie stopt in deze sessies. Ze heeft heel veel ervaring in het vak en deelt die van harte, het was dan ook een super gelegenheid om van haar te mogen leren. Ik heb veel feedback gekregen waar ik echt wat aan heb en waarmee ik volgende stappen kan gaan zetten op mijn weg in het creatieve vak. Na de sessie voelde ik mij super gemotiveerd en het is echt een van de beste keuzes die ik heb gemaakt. Daarom raad ik zeker aan om er ook een te boeken, want spreken met iemand die heel transparant is en zo veel passie heeft voor wat ze doet, is een geschenk.”


Jikke: “De Creative Check bij Marloes de Vries was prettig en nuttig voor mij als startende creatieve ondernemer. Wat ik fijn vond was de rustige én enthousiaste, professionele aanpak van Marloes. Ze stelde me op mijn gemak en was erg bemoedigend over mijn drive, werk en website. Dit gaf mij het nodige vertrouwen in het pad dat ik opgegaan ben. De adviezen, verbeterpunten en ideëen die ze aandroeg begrijp ik en zijn daarbij haalbaar. Marloes nam de tijd voor het gesprek en dat waardeer ik zeer. Als service stuurde ze een video en audio-opname van de sessie. Handig!”


Marie-Louise: “Marloes bereidt alles tot in de puntjes voor, het was een sessie waar ik zeker nog een tijd mee vooruit kan, vol met tips, nuttige schema’s en praktijkvoorbeelden, toegespitst op wat ik nodig had. Daarnaast heb ik het ervaren als een heel prettig gesprek, ik zat vol energie en plannen, precies waarop ik gehoopt had!”


Follow up

Wil je een tijdje na één van de sessies nog eens via Zoom of telefoon praten om te checken of je nog goed op weg bent, dan kun je tijd boeken bij mij à € 150 excl. BTW per uur.


Mijn eigen hobbelige, leerzame pad

Mijn weg van creatief kind naar professioneel beeldmaker is niet geheel vlekkeloos verlopen. Ik heb veel hobbels op de weg gehad, waaronder leraren die niet zagen wat ik in me had doordat ik erg stil was (en gepest werd) en ouders die mij en mijn drang om dingen te maken niet snapten. Ik heb me heel lang onbegrepen gevoeld, en daardoor voelde ik me soms eenzaam. Diep van binnen wist ik dat dit is waarom ik hier was, dus ik hield vol.
Ik woonde in een dorp waar je vooral je hoofd niet boven het maaiveld moest uitsteken, en uiteindelijk verhuisde ik in mijn eentje naar de andere kant van het land, met een gebroken hart, om overnieuw te beginnen. Daar kwam ik tot bloei! Wat ik nodig had was de juiste mensen om me heen, en ik had tijd alleen nodig om erachter te komen wie ik nou echt was. Het kostte een depressie, therapie en tijd, maar ik voel dat die hele weg nodig was om te komen waar ik nu ben.

Ik weet nu ook dat je niet per se een weg als de mijne hoeft af te leggen om te komen waar je wilt zijn. Ik heb dat moeten doen, zodat ik anderen kan helpen. Ik voel ook dat ik moet delen, en dat ik anderen graag help om het makkelijker voor hen te maken.

Ik ben me gaan verdiepen in de psyche van de mens, en heb zo’n 100 boeken gelezen over zelfontwikkeling, mindset, geld verdienen, creativiteit en hoe je goed voor jezelf zorgt. Eerst dacht ik dat ik alles om me heen moest begrijpen voordat ik anderen kon helpen, maar inmiddels weet ik ook dat ik genoeg ervaring en wijsheid meedraag om door te geven. Het zou zonde zijn als ik nog langer wacht met delen. Het leven is te kort om niet te doen wat je voldoening geeft.

Omdat ik weet hoe het voelt om die hobbels te hebben en hoe moeilijk het soms is daarover heen te komen, wil ik een aanmoediger voor jou zijn. Als je onzekerheid voelt over de stappen die je wilt nemen: ik snap je, been there, done that 🙂
Graag help ik jou over die hobbels heen, om wat jij in je hebt, eruit te halen. Door het gesprek met je aan te gaan, naar je te luisteren en te filteren wat je nu echt wilt. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Mijn creatieve pad puntsgewijs:

 • Op 4-jarige leeftijd kondigde ik aan dat ik schilder wilde worden.
 • Toen ik 9 jaar oud was wilde ik naar de kunstacademie.
 • Op mijn 14e begon ik met het ontwerpen van websites voor ‘fandoms’, wat een soort fansites waren over bekende acteurs en muzikanten, in opdracht van anderen. Een jaar later ging ik aan de slag als webdesigner/coder voor bedrijven in de buurt.
 • Op mijn 18e werd ik toegelaten op de kunstacademie en een jaar later begon ik via een afdeling op school met freelancen voor bedrijven.
 • Op mijn 21e studeerde ik af en ging ik werken als grafisch ontwerper en fotograaf bij een groot reclamebureau, en ontwikkelde ik campagnes voor Grolsch, Bolletje en meer.
 • Op mijn 23e ging ik werken als art director bij een marketingbureau waar ik grote campagnes heb vormgegeven, waar ik o.a. veel leerde over verkoop, beeldkeuze en commercie.
 • Een jaar later nam ik ontslag omdat ik meer invloed wilde op keuzes in opdrachten, en ging ik freelancen als art director, ontwerper en fotograaf voor bureaus en tijdschriften.
 • Op mijn 25e besloot ik mijn kinderdroom waar te maken om weer te gaan tekenen. Ik werd illustrator en werkte voor kindertijdschriften en uitgevers, en magazines als Flow.
 • Toen ik 34 was, had ik alles behaald wat ik wilde behalen binnen het vak: publicaties in binnen- en buitenland, prijzen gewonnen voor mijn werk, exposities gehad en ik had inmiddels een wekelijkse strip in meisjesblad Tina, als enige vrouw die zowel scenarist als tekenaar is. Het werd tijd voor de volgende stap.
 • Inmiddels ben ik 35 en heb heel veel mooie dingen mogen doen als creatieve professional. Ik voel dat ik me aan het ontwikkelen ben en momenteel maak ik meer autonoom werk in de vorm van schilderijen. Ik wil graag mijn kennis van de afgelopen 21 jaar graag doorgeven aan anderen, omdat ik goed weet hoe het voelt en ik hoop dat ik het daarmee wat makkelijker voor jou kan maken.


Veelgestelde vragen

Voor wie zijn deze sessies geschikt?

Ik vind veel mensen interessant en mooi, maar met deze coachingsessies richt ik me vooral op vrouwelijke beeldmakers (illustratoren, ontwerpers, kunstenaars, fotografen). Dit omdat in onze cultuur meisjes en vrouwen bepaalde manieren worden aangeleerd die niet altijd gunstig zijn als je als (creatief) professional en ondernemer aan de slag wilt. Ik wil vrouwen helpen om los te breken van jezelf onnodig klein houden, je dromen voor je uitschuiven uit angst, aanmoedigen om je stem te laten horen en zelfvertrouwen op te bouwen als creatief wezen.
Overigens zijn mannen die aanvoelen dat ze dit ook nodig hebben zeker heel welkom 🙂

Leer me je illustreren en tekenen?

Nee, er komt geen potlood aan te pas, tenzij je notities maakt 😉 Het gaat om het zakelijke en emotionele gedeelte van beeldmaker zijn: hoe maak je een verdienmodel van je werk, hoe vind je opdrachtgevers, wat is jouw niche, hoe onderscheid je je, etc. Zie bovenaan bij ‘Waar kan ik je mee kan helpen’.

Hoe weet ik of een sessie geschikt is voor mij?

Op basis van de vragenlijst die je invult, kijk ik of ik je kan helpen met je vraag/probleem. Maar je mag ook even mailen om te vragen! Als ik het idee heb dat ik je niet kan helpen, zal ik dat eerlijk zeggen. Je hoeft dan uiteraard niet te betalen. Het is mijn doel om jou te helpen, en als dat niet lukt ben ik natuurlijk ook niet blij.
Het eindresultaat is onze gezamelijke inzet: ik geef tijdens een sessie alles wat ik heb. Om tot een optimaal resultaat te komen is het vereist dat jij er ook vol voor gaat! We trekken samen de kar: het is niet zo dat ik hem trek en jij op de kar ligt te slapen 😉
Als je voelt dat je nog niet helemaal klaar bent om echt stappen te zetten, dan raad ik je aan om eerst de juiste motivatie te vinden. Dat zorgt voor een beter resultaat!

Wat is Zoom?

Zoom is een software waarbij je kunt beeldbellen met iemand. Het lijkt op Skype, maar is net iets fijner voor dit soort sessies. Lees hier meer! Ik raad aan om de app te installeren, want via de browser ontstaan er soms wat technische problemen. Als je niet wilt beeldbellen, is telefoneren ook mogelijk.

Poeh, dat is best een investering!

Dat is het zeker, dat begrijp ik maar al te goed.
Wat ik jou geef is mijn kennis door jarenlange ervaring, waarvan 14 jaar op professioneel niveau, in een relatief korte sessie toegespitst op jouw speficieke vragen. Neemt je mijn kennis en adviezen ter harte, dan bespaart je dat direct tijd en stress.
Daarbij is elke sessie opgedeeld in: voorbereiding/vragenlijst/research, daarna het gesprek wat wij voeren, en afronding/samenvatting en eventueel het maken van het originele werk (afhankelijk van welk pakket je kiest). Je betaalt dus niet enkel voor de tijd die wij spreken, maar ook de tijd erom heen.

Ben ik de oud/jong voor de sessies?

Te oud ben je nooit. Te jong zou kunnen: je kunt je aanmelden vanaf 18 jaar.

Hoe boek ik een sessie bij je? En welke datum is beschikbaar?

Klik op één van de buttons op deze pagina om op de betaalpagina terecht te komen, en boek daar je gewenste sessie. De beschikbare data zijn 4 september voor de online sessies en 9 september voor de park-sessie.
Zodra je hebt betaald, krijg je per mail een orderbevestiging, met een link zodat je je tijd kan uitkiezen (voor online sessies). Let wel dat het op basis is van first come first serve: het kan zijn dat iemand net voor jou een sessie heeft geboekt.

Wat moet ik doen als alle data en plekken bezet zijn?

Houd mijn nieuwsbrief in de gaten, want daar kondig ik nieuwe sessies in aan. Het kan zijn dat een sessie geannuleerd wordt, dus stuur me gerust een mail met je gewenste datum, dan mailen we je als er iets vrijkomt!

Ik wil graag nog een vervolg-sessie boeken. Kan dat?

Dat is mogelijk! Voor 60 minuten kun je een follow-up boeken die € 150 excl. BTW kost. Dat kan via Zoom of telefoon.

Ik wil graag live (face-to-face)afspreken. Kan dat?

Mail me gerust even met wat je zou willen, en dan kan ik kijken wat mogelijk is. Het kan zijn dat dit extra kosten met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor het reizen.

Ik wil mijn sessie graag annuleren.

Je kunt je sessie tot 48 uur voor de afgesproken datum en tijd annuleren en een terugbetaling krijgen, minus 25% van het totaalbedrag voor onkosten en reservering van uren. Voor annuleringen van minder dan 48 uur voor de sessie is geen restitutie mogelijk, maar mocht het gaan om iets buiten je macht om, dan gaan we kijken of we het kunnen verzetten.

Meer vragen? Stel ze gerust door te mailen.