FAQ

Hieronder heb ik enkele antwoorden gedeeld op vragen die mij het meest worden gesteld. Toch nog een vraag die hier niet bij staat? Stel deze op de Ask Marloes-pagina. Informatie over mijn shop en shop-bestellingen vind je hier.

Over mij

Wie ben je eigenlijk?

Iemand die nog altijd groeit en ontwikkelt. Meer over mij vind je hier.

Wat doe je precies?

Ik werk als illustrator, auteur, beeldend kunstenaar en ontwerper.
Wat ik doe en maak:
– Illustraties voor prentenboeken en (non-fictie)boeken, voor zowel voor kinderen als volwassenen
– Ontwerpen voor boekomslagen, inclusief illustraties en (hand)lettering
– Redactionele illustraties voor tijdschriften en kranten
– Illustraties voor branding (met humor, als je wil)
– Strips en cartoons voor tijdschriften, zoals King Features (reboot van Popeye), Flow Magazine, Tina en meer
– Verhalen en illustraties maken om betrokkenheid bij het publiek te creëren, voor bedrijven en merken op sociale media
– Schrijven van opiniestukken, prentenboeken en non-fictie

Meer informatie over wat ik doe en mijn werkwijze vind je hier.

Heb je gestudeerd aan een kunstacademie?

Ja! Ik heb een Bdes-graad in Visuele Communicatie, een combinatie van concept design, grafisch ontwerp, fotografie en video (behaald aan de AKI in Enschede). Vervolgens heb ik verschillende cursussen en masterclasses in (prentenboek)illustratie gedaan, waaronder aan de Anglia Ruskin University in Cambridge. Daarnaast heb ik verschillende courses in psychologie-gerelateerde onderwerpen gevolgd en studeer ik momenteel sociale psychologie.

Welke talen spreek je?

– Nederlands (moedertaal)
– Engels (vloeiend)
– Duits (lezen en spreken, schrijven iets minder)
– Frans (lezen)

Mag ik bij je langskomen?/Wil je koffie met me drinken?

Als je geen opdrachtgever of iemand bent die ik ken, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’. Ik heb al vaak tijd tekort om mijn familie en vrienden te zien, dus mijn vrije tijd besteed ik vooral aan hen.

Opdrachten

Ik wil graag met je samenwerken. Hoe werkt dat?

Leuk! Daar heb ik een gehele pagina voor gemaakt waar je meer informatie vindt.
Meer vragen over samenwerken heb ik daar beantwoord.

Hoe kom ik met je in contact?

Via e-mail. Dat kan via hello@marloesdevries.com of via het contactformulier.
Om efficiënt te werk te gaan, maak ik geen gebruik van social media-inboxen om werk te bespreken. Op DM’s reageer ik dus in de meeste gevallen niet.
Ik ben telefonisch bereikbaar voor klanten die ik eerst via mail heb gesproken.

Waarom staat je telefoonnummer niet op je website?

Zodat ik geconcentreerd kan werken. Ik raak namelijk nogal afgeleid van onverwachte telefoontjes. Mailen werkt beter voor mij!

Verkoop je prints of producten van je werk?

Jazeker! Deze vind je in mijn shop.

Waar kan ik je boeken of producten kopen?

De meeste van mijn boeken zijn te bestellen in elke boekwinkel in Nederland en België. Hier kun je een overzicht vinden. Zines, gesigneerde boeken en prints in beperkte oplage zijn beschikbaar in mijn shop.

Ik zou graag een schilderij van je kopen. Hoe werkt dat?

Ik bied mijn schilderijen in serie aan, en als een serie klaar is plaats ik ze in mijn shop. Abonnees van mijn nieuwsbrief krijgen exclusief voorrang tot nieuwe schilderijen: schrijf je in als je geïnteresseerd bent.

Wanneer heb je nieuwe schilderijen/werk te koop?

Zoals mijn partner altijd zegt: “het is klaar wanneer het klaar is” 🙂 Ik werk niet met strakke schema’s voor mijn persoonlijke werk, om het proces voor mezelf leuk te houden en dat resulteert in beter werk. Wat betreft autonoom werk, werk ik niet goed onder druk.
Als je updates over het proces wilt ontvangen en als eerste wilt weten wanneer nieuw werk beschikbaar is, kun je je abonneren op mijn nieuwsbrief.

Werk je gratis/onbetaald?

Als het een liefdadigheidsinstelling is, de personeelsleden onbetaald werken (kunstenaars/creatieven zouden niet de enigen moeten zijn die vrijwilligerswerk doen) en het is een doel dat ik steun, dan overweeg ik graag om gratis te werken. Neem contact op en laten we kijken wat we kunnen doen.
In andere gevallen: iemand betalen voor hun geïnvesteerde tijd, laat zien dat je begrijpt dat hun tijd waardevol is en dat je die respecteert. Als je vindt dat mijn werk en tijd onbetaald zouden moeten zijn, dan zijn we geen goede match.

Mag ik één van je bestaande illustraties gebruiken voor mijn logo/product/blog/bedrijf/artikel/etc.?

Hiervoor bied ik licenties aan. Neem contact met me op en laat me weten waar je het voor wilt gebruiken, wat het doel is en wat je budget is.
Als je mijn werk zonder mijn toestemming gebruikt, zal de vergoeding veel hoger zijn omdat je mijn werk illegaal hebt gebruikt. Het is niet toegestaan om mijn illustraties te gebruiken zonder mijn toestemming.

Kan ik je interviewen voor mijn blog/tijdschrift/podcast/etc.?

Waarschijnlijk wel! Hier vind je meer informatie.

Voor illustratoren/kunstenaars

Ik heb een vraagje…

Wegens tijdgebrek kan ik niet alle vragen die ik krijg per mail of DM persoonlijk beantwoorden. Op deze pagina vind je heel makkelijk alle hulp die ik kan bieden!

Kun je me begeleiden of kan ik je hulp inschakelen voor iets?

Als mijn agenda het toelaat, dan kan dat zeker. Kijk gerust hier of een mentortraject bij je past, of dat je liever een eenmalige sessie bij mij boekt.

Ik wil illustrator worden, maar waar moet ik beginnen?

Ik heb meerdere artikelen hierover geschreven op mijn blog. Pak een kopje thee erbij, en begin bijvoorbeeld bij deze post.

Met welke materialen werk je?

Hier vind je een uitgebreide lijst van de apps, penselen, materialen, software en meer.

Mag ik bij je langskomen?/Wil je koffie met me drinken?

Als je geen opdrachtgever of iemand bent die ik ken, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’. Ik heb al vaak tijd tekort om mijn familie en vrienden te zien, dus mijn vrije tijd besteed ik vooral aan hen. Als je hulp nodig hebt bij je werk, kijk dan hier.

Bied je stageplekken aan?

Ik wou dat het kon, maar als eenmanszaak is mijn ruimte en tijd te beperkt om een waardevolle ervaring te bieden die stagiaires verder zal helpen. Ik vind dat er behoorlijke tijd in moet worden geïnvesteerd en dat kan ik op dit moment helaas niet bieden. Ook kan ik geen begeleiding bieden bij het vinden van een stageplek elders.

Geef je workshops?

Informatie over workshops en talks vind je hier. Schrijf je gerust in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe workshops en cursussen. Ook kan ik door organisaties en scholen worden ingehuurd om workshops te geven. Lijkt je dat wat?

Mag ik je werk kopiëren?

Als het om te oefenen is en je het privé in je schetsboek houdt, alleen voor je eigen ogen, dan ja. Maar als je het op wat voor manier dan ook wilt publiceren, ook op social media, op je website wilt plaatsen of wilt verkopen: dan niet. Dat is auteursrechtinbreuk.

Door wie ben je het meeste geïnspireerd?

Helen Frankenthaler, Quentin Blake, Mary Fedden, Nora Efron, Frida Kahlo, Oprah Winfrey, Mary Blair, tekenfilms uit de jaren ’80, Fiep Westendorp, Sempé, Carson Ellis, Miranda Hart, Annie M.G. Schmidt, Chris Haughton, Monty Python, Maira Kalman, Pénélope Bagieu, Maaike Hartjes, George Carlin, Posy Simmonds, Philip Glass, Fairfield Porter, David Hockney, Gemma Correll, Oliver Jeffers, Sarah Millican en anderen.

Kun je me laten weten welke materialen je gebruikt/met welke partners je samenwerkt?

Je kunt op deze pagina een lange lijst vinden met mijn favoriete materialen en andere tools. Als ik je niet persoonlijk ken, zal ik niet gauw namen delen van mensen waarmee ik samenwerk.

Kun je me het e-mailadres geven van je opdrachtgever(s)?

Ik heb gecheckt, maar de meeste van mijn opdrachtgevers vinden het niet fijn als ik hun directe e-mailadres doorspeel aan anderen. De beste manier is om op de website van het bedrijf te kijken, want meestal hebben ze een algemeen e-mailadres waar hun communicatie via gaat.

Social media en online

Mag ik je werk delen/reposten op social media?

Voor persoonlijk gebruik mag je mijn werk delen. Wel gewoon credit geven aan me, en het is niet toegestaan om mijn werk te bewerken of mijn handtekening af te snijden. Als je het op Instagram wilt delen, kun je in mijn highlights vinden hoe je dat doet. Als je wilt delen op Facebook, deel dan alleen rechtstreeks vanaf mijn eigen Facebook-pagina, of als je opnieuw moet uploaden: link dan naar mijn Facebook-pagina. Dat is @MarloesDeVries.

Als je een bedrijf bent en je diensten wilt promoten met mijn werk: dat mag niet. Volg de richtlijnen die ik in mijn Instagram highlights heb gezet, of neem contact met mij op voor een licentie.

Hoe blijf ik op de hoogte van je werk?

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief, waarvoor je je kunt inschrijven. Ik verzamel zorgvuldig al mijn favoriete dingen (boeken, films, artikelen, enz.), deel persoonlijke gedachten over mijn creatieve praktijk en waar ik aan werk. Nieuwsbriefabonnees krijgen ook als eerste te horen als ik nieuw werk te koop heb en wanneer er nieuwe workshops zijn.

Ik heb je een DM gestuurd, maar geen reactie gekregen?

Ik waardeer lieve berichten en probeer ze allemaal te lezen, maar reageren op elk bericht is niet mogelijk. Ik kan dat gewoonweg niet bijbenen 🙂 Om mijn focus te behouden en mijn workflow te stroomlijnen gebruik ik e-mail voor alle werkvragen, dus ik stel het erg op prijs als je je werkverzoek via e-mail kunt sturen. Als je even ‘hoi’ wilt zeggen, reageer dan gerust op een recente Instagram-post. Alvast bedankt!

Ik ben ook een illustrator/kunstenaar. Kun je me promoten op je Instagram of blog?

Ik promoot regelmatig werk van andere kunstenaars omdat ik echt van hun werk houd, niet omdat mij dat is gevraagd. Dus alleen uit vrije wil!

Wil je een product promoten op je Instagram en/of blog?

Dat ligt eraan. Ik sta open voor zakelijke samenwerkingen wanneer het product/dienst bij mij en mijn werk past, en het iets is wat ik daadwerkelijk zou gebruiken/heb gebruikt. Goed om te weten: ik ben een illustrator/kunstenaar en geen influencer. Producten verkopen aan volgers heeft niet mijn prioriteit. Daarbij werk/adverteer ik niet gratis, omdat ik vind dat mijn uren en expertise waarde hebben. Als je denkt dat het niet de moeite waard is om me te betalen, zijn we niet de juiste match.
Past je product bij me? Neem dan contact met ons op en laat ons weten wat je in gedachten hebt, de deadline en je budget. Bram behandelt e-mails met betrekking tot promotie. Hij reageert niet op e-mails zonder aanhef of persoonlijke noot, of duidelijk in bulk zijn verzonden naar verschillende mensen.

Kan ik je een product sturen in ruil voor een vermelding op je Instagram/blog?

Bedankt, maar nee. Tenzij het een cottage in Engeland is 😉

Is je blog beschikbaar voor artikelen die door derden zijn geschreven? (ofwel: ik ben een schrijver en wil mijn artikelen op je blog publiceren)

Nee. Ik reageer ook niet meer op mails die daar om vragen.

Ben je bereid om onze producten/artikelen op je blog te linken?

Nope.

Mag ik je e-mailadres toevoegen aan mijn nieuwsbrieflijst?

Nee.