Wayne Thiebaud Museum Voorlinden

Wayne Thiebaud tentoonstelling in Museum Voorlinden

Een tijdje geleden werd ik door Museum Voorlinden uitgenodigd om een voorproefje te nemen van hun nieuwe tentoonstelling van grootkunstenaar Wayne Thiebaud. “‘Er zal taart zijn”, zeiden ze. “Zeg maar niks meer,” zei ik en ik was op weg.

Goed om te weten is dat dit museum niet zo gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer als de meeste musea. Het ligt een beetje verscholen in de bossen maar dat is ook de charme ervan. Als je auto kunt rijden, neem dan de auto.

De klassiekers of contemporary art?

Ik bezoek veel musea. Ik bezoek ze waar ik ook ga, maar oude kunst spreekt me niet aan. Sorry Vermeer en Rembrandt! Niks persoonlijks. Onlangs ging ik naar het Rijksmuseum in Amsterdam en hoewel het goed is om klassieke schilderijen in het echt te zien, inspireert het me niet veel, terwijl nieuwe(re) kunst dat wel doet. Dit komt misschien door mijn sterke voorkeur voor een concept achter een schilderij en een moderner kleurenpalet, terwijl oudere schilderijen voor mij meestal bruin, oker, rood en blauw zijn. Als Rembrandt wat roze had toegevoegd, had hij me misschien in zwijm bezwijmd (*grapje, jongens).

Wayne Thiebaud: kleuren en cake en textuur

Maar dan de tentoonstelling waarvoor ik was uitgenodigd: Wayne Thiebaud. Als je niet weet wie hij is, wil je het misschien opzoeken. Terwijl ik naar het museum liep, zag ik dit kleine hokje midden in het gras. Er waren bakkers die cake uitdeelden die precies op de cake van Thiebaud leek. Wat een briljant idee! Ik ging zitten met mijn drankje en een plak cake en genoot van een beetje zonlicht.

Toen ging ik het gebouw binnen dat omgeven is door een prachtige tuin. Meteen ging ik richting de Thiebaud-tentoonstelling. Ik kende zijn werk al en had zijn werk zelfs al eerder in een ander museum in het echt gezien. Ik was meteen fan. Hij heeft het kleurenpalet waar ik van ga kwijlen. Hij gebruikt penseelstreken die zo goed bij de onderwerpen passen, dat je de neiging krijgt om de schilderijen af te likken (pro-tip: niet doen).

Thiebaud’s gloed

Thiebaud voegt een soort gloed toe aan zijn onderwerpen, waardoor ze levend en surrealistisch tegelijk zijn. Herinner je je die opnames op video nog en hapert het beeld een beetje? Dat zag ik ook in de schilderijen van Thiebaud.

Wat me ook opviel is dat er nauwelijks stijlverschil is tussen zijn werk uit de jaren 60 en recenter werk uit de jaren ’00. Je zou kunnen zeggen dat de man geen vooruitgang heeft geboekt, maar ik denk niet dat dat een slechte iets is. Ik hou van consistentie en als je je stem hebt gevonden, waarom zou je je daar dan niet aan houden? En o, wat een stem heeft Thiebaud!

Al met al was het voor mij een geweldig uitje en ik kan het een bezoek aan de tentoonstelling dan ook van harte aanbevelen. De tentoonstelling Wayne Thiebaud is t/m 16 september 2018 te zien in Museum Voorlinden.

Eerste 5 afbeeldingen: copyright door Voorlinden, laatste 2: copyright door mij.

Ik kreeg een vrijkaartje om de tentoonstelling te betreden, maar werd niet gevraagd om een recensie te schrijven. Dit is mijn persoonlijke mening.

Save

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Wahaaaa, wat een fijne foto’s. Ik wil erheen! Nu!
    Voorlinden is inderdaad geweldig, maar deze tentoonstelling is zeker een goede reden om nog een keer te gaan.
    Dank voor je reminder!

  2. I actually don’t think I’ve seen Thiebaud’s work before but it’s absolutely beautiful. I love the glow that you mentioned and it’s such a fun use of colours. Also, the booth handing out cake matching his work is a brilliant idea. I’d love to create something on paper and see it reproduced in real life. What could be better than that? Thanks for sharing!