Freelance advice Nederlands

NL / Je uurtarief bepalen als illustrator

uurtarief illustrator

Je allereerste opdracht kan je een euforisch gevoel geven. Het betekent namelijk dat mensen je werk genoeg waarderen om er ook iets voor terug te geven! Maar nu komt het lastige: wat moet je voor een illustratie/opdracht betaald krijgen? Hoe bepaal je je prijs?

In de boeken duiken
Voordat ik begon met opdrachten aannemen, heb ik me verdiept in de theorie. Persoonlijk voelde ik me zelfverzekerder om te weten waar ik het over had, wanneer ik ook daadwerkelijk met een opdrachtgever aan het onderhandelen ging.

Twee boeken die ik kocht toen ik begon met freelancen (als ontwerper en later als illustrator):
Handboek voor het opzetten van een ontwerppraktijk door Kitty de Jong
How to be an illustrator door Darrell Rees

Er zijn tientallen boeken over dit onderwerp, maar dit is een goede start. Kijk ook eens naar de boeken van Bis Publishers. Zij publiceren enorm veel boeken over het creatieve vak.

Lees ook mijn blogs How to start an illustration career: part 1 en How to start an illustration career: part 2, mocht je net beginnen.

Je uurprijs bepalen

Het hebben van een uurprijs zorgt ervoor dat je gemakkelijk kan berekenen wat een opdracht moet kosten. Je doet namelijk (je gewerkte uren) x (je uurprijs) , plus het licentiebedrag (en eventuele andere kosten zoals reisvergoeding) en dat kun je offreren aan de opdrachtgever. Maar hoe bepaal je je uurprijs nu precies?

Onkosten freelancerInzicht in je financiën
Allereerst moet je weten hoeveel je überhaupt moet verdienen om rond te komen. Dus: maak een lijst met je privé-lasten en zakelijke lasten gedurende een jaar. Onder je zakelijke lasten versta ik onder andere huur van je studio, computer, software, art supplies, verzekeringen, pensioen, telefoon, reiskosten, etc.
Neem het ruim, zodat je niet aan het einde van het jaar al failliet bent.

Facturabele uren
Hoeveel uren je facturabel bent, verschilt per freelancer. De één focust zich misschien op het maken van boeken (veel niet-facturabele uren) en de ander werkt misschien als in-house illustrator (bijna alleen maar facturabele uren). Daarom is het goed om meteen vanaf het begin al je uren bij te houden. De meeste freelancers zijn 50% facturabel, dus dat is een goede verdeling om aan te houden. Ikzelf ben zo’n 35% facturabel, dus daar heb ik mijn uurtarief ook op aangepast.  facturabele_uren

De ene helft ben je bezig met het beantwoorden van e-mails, acquisitie, klantcontact per telefoon, marketing en promotie (op het internet en social media), administratie en overige zaken. Deze taken zijn dus onbetaald maar nemen wel de helft of meer van de dag in.

De andere helft ben je kwijt aan illustreren/werken. Houd ook hier bij hoeveel tijd alles je kost.
Hoeveel tijd kost het brainstormen je? Hoeveel tijd het schetsen? Hoeveel tijd de uitwerking? En hoeveel tijd met correctierondes? Tot slot, hoeveel tijd ben je kwijt met het aanleveren en afhandelen?

Vooral bovenstaande is erg belangrijk, zodat jij je uren makkelijk kan berekenen en verantwoorden.

belastingdienstBelasting betalen (ugh.)

Over de winst die je in een jaar maakt, betaal je inkomstenbelasting. Hoe dat precies werkt, lees je hier.
In de meeste gevallen draag je zo’n 42% van je winst af aan de Belastingdienst.

Als je een prijs aan een klant doorgeeft, spreek je altijd over exclusief BTW maar het kan geen kwaad om dit er altijd bij te zetten. Zorg dus dat je meldt dat de prijzen exclusief BTW zijn.
Voor standaard opdrachten is de BTW 21%. Voor kunstopdrachten, bijvoorbeeld een uniek portret is de BTW 9%.

De rekensom

Een indicatie in welke richting je moet denken voor je uurtarief, kun je berekenen met hulp van deze calculator.
Om de calculator te gebruiken, dien je te weten hoeveel je privé en zakelijk kost (zie ‘Inzicht in je financiën’ hierboven).

Wees de eerste jaren niet te hard voor jezelf: hoeveel je precies moet verdienen, neemt soms behoorlijk wat tijd in beslag. Het duurde een aantal jaren voordat ik echt doorhad hoeveel ik moest verdienen om rond te komen.

Een regel die ik voor mijzelf aanhoud is: de helft van alles wat ik verdien, is straks foetsie.
In de praktijk blijkt die zo ongeveer te kloppen, want je bent al gauw een groot deel kwijt aan de Belastingdienst en overige zaken.

ervaring

Visie en ervaring vertalen naar waarde

Naar mate je ervaring toeneemt, kun je meer geld vragen. Immers ga je steeds sneller werken, breid je je vaardigheden uit en word je steeds professioneler. Zou je je uurprijs niet aanpassen, dan zou dat betekenen dat je opdrachtgevers steeds minder gaan betalen.

Ook jouw unieke visie en stijl mag je waarde toekennen. Het is ondoenlijk om jezelf en je prijzen te vergelijken met collega’s. Immers, jouw visie en manier van werken is anders dan die van hen. Reken dus ook gerust een percentage voor jouw unieke stijl.

Elk jaar omhoog: inflatie

Elk jaar heb je te maken met inflatie. Dat betekent dat je per jaar je uurtarief iets moet aanpassen, wil je niet minder gaan verdienen dan het voorgaande jaar. Immers, elk jaar wordt alles een beetje duurder. Dus blijf jij met hetzelfde uurtarief werken, betekent dat je financieel achteruit gaat.

Lange-termijnsprojecten

Mocht je langere tijd aan één project werken (bijvoorbeeld een volledige maand), dan is het alleen maar redelijk dat je je uurtarief daarop aanpast. Het betekent namelijk dat je meer dan 50% van je tijd declarabel bent, en die tijd hoef je dan niet te besteden aan extra administratie of acquisitie.

Je hoeft je uurprijs niet per se te melden

In de meeste gevallen meld ik mijn uurprijs niet. De meeste opdrachtgevers horen graag wat ze in totaal moeten gaan betalen, en in veel gevallen maakt het hen niet uit hoeveel uren je aan een opdracht hebt gewerkt. Zij verwachten kwaliteit en professionaliteit.
Zo kan het zijn dat illustrator A een uurtarief heeft van €65 en 4 uur aan een opdracht werkt, en illustrator B een uurtarief heeft van €85 en zo’n 3 uur aan dezelfde opdracht werkt. En dat ze allebei schitterend werk maken.

Een opdrachtgever kan dan terugdeinzen als de illustratoren enkel hun uurtarieven hebben genoemd, omdat hij misschien denkt: “Maar illustrator B is veel duurder!”, terwijl in werkelijkheid illustrator B zelfs iets goedkoper is, omdat hij sneller kan werken (misschien door meer ervaring). Je kunt dan in je offertes spreken van een totale prijs voor het gemaakte werk.
Mocht de opdrachtgever dan alsnog inzicht willen hebben, dan kun je je uren ontleden en doorgeven aan hem.

Vaste prijzen

Sommige opdrachtgevers hebben van te voren een budget vastgesteld voor een opdracht. Vooral magazines hebben dit en dit kan handig zijn! Je kunt nu namelijk omgekeerd rekenen.
Stel, je krijgt €300 (excl. BTW) voor een illustratie voor een magazine. Reken eerst het percentage voor de licentie hiervan af (zie ‘Auteursrecht en licenties’) en doe dan het resterende bedrag gedeeld door je uurtarief. Dat zijn het aantal uren wat je er maximaal aan mag/kan werken.

Onderhandelen met opdrachtgevers

Heb je een budget doorgekregen van de opdrachtgever, en heb je berekend dat je niet uit komt met je uren? Ga dan gerust in overleg met de opdrachtgever. Het eerste bod wat hij je doet, hoeft niet het maximale bod te zijn. Vaak is er nog wel wat ruimte voor onderhandeling, dus vraag gerust netjes of er nog wat ruimte in het budget is.

‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

Offertes maken

Leg in een offerte altijd duidelijk uit hoe je werkt, hoeveel schetsen je laat zien, hoeveel correctierondes zijn inbegrepen (voordat je verdrinkt in 36 correctierondes), wat voor licentie is inbegrepen bij de opdracht en wat voor planning je aanhoudt (met data).
Verantwoord je uren, zodat ook je opdrachtgever begrijpt waarom een bepaalde opdracht een bepaald bedrag kost.

Zorg te allen tijde dat je duidelijk bent in je communicatie en leg zo veel mogelijk zwart op wit vast. Heb je telefonisch een bedrag afgesproken? Maak dan een offerte, die de opdrachtgever bevestigt, of mail de opdrachtgever een bevestigingsmail met daarin het bedrag en de afspraken benoemd. Zo voorkom je dat er miscommunicatie ontstaat.

Lees volgende week ook mijn blog, want dan ga ik het hebben over pitches, werken voor exposure en of het verstandig is om gratis werk te leveren.
Mocht je meer willen lezen over auteursrecht en licenties, lees dan vooral mijn blog van een paar weken geleden.

Ik hoop dat je wat had aan deze blog post en mocht je iemand kennen die deze tips ook goed kan gebruiken, stuur de link dan vooral door!

Marloes De Vries

Support this blog

This blog is for free! But it does cost me quite some time to research and write. If you want to support me, please feel free to make a donation of your choice. Everything € is appreciated! You can make a donation through Paypal, or by using iDeal, Bancontact or Sofort. Thank you so much!

You Might Also Like