Je illustratie-stijl ontwikkelen

Aangezien illustreren mijn fulltime baan is sinds 12 jaar, moet ik toegeven dat tekenen in mijn schetsboek geen hobby meer is. Maar ik mis ook het plezier om iets te tekenen voor de lol.

Hoewel je je tekenvaardigheden oefent door veel te tekenen, is het vinden van je illustratiestijl iets dat voortkomt uit veel experimenteren in schetsboeken. Nieuwe stijlen, perspectieven, kleuren, uitdrukkingen en dergelijke uitproberen. Ik heb al een aantal jaren mijn eigen ‘stijl’, maar zelfs als professioneel illustrator vind ik dat je nooit moet stoppen met ontwikkelen.

Ik heb een weekend wat tijd vrijgemaakt om te experimenteren en heb een Domestika-cursus gevolgd om mijn ‘creative juices’ te laten stromen!

Wat ik heb gebruikt aan materialen (van Splendith):

Domestika-cursus:

Links in deze blogpost zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de aankopen krijg die worden gedaan door op de links te klikken. Zo steun je mij in het blijven schrijven van gratis blogposts en content. Bij voorbaat dank voor je steun!

Blijf leren

Ik ben er zeker van dat je nooit stopt met leren: je stopt pas met leren als je dood bent. En als je al jaren een professionele illustrator bent, loop je soms wat vast in je weg. Een cursus volgen die teruggaat naar de basis kan heel verfrissend zijn, zoals deze Domestika-cursus.
Ik heb deze cursus gevolgd omdat ik het leuk vind hoe Sarah een plat perspectief gebruikt, wat betekent dat ze platte tafels en oppervlakken tekent, wat resulteert in wankele, speelse perspectieven. In de cursus komt ze daar kort op terug, maar daar had ik graag wat meer over gehad. De cursus is Engels gesproken, dus het is gemakkelijk te volgen als je Engels verstaat. Ik heb eerder Domestica-cursussen gevolgd die in het Spaans waren en in het Engels ondertiteld waren, maar ik vond het best lastig om te volgen omdat de ondertitels letterlijk vertaald waren (ik neem aan automatisch), dus het was niet altijd logisch. Deze cursus is perfect voor mensen die weinig ervaring hebben met tekenen, of ervaren tekenaars die terug willen naar de basis.

If you want 10% discount on this course, use the code MARLOESDEVRIES-STYLE10
Code is valid until September 30 (Domestika Pro and bundle courses excluded)

Hoe je je illustratie stijl vindt

Een van de vragen die ik het meest krijg van (aspirant-)illustratoren is: ‘hoe vind ik mijn stijl?’. Mijn antwoord is vrij kort en duidelijk: blijf tekenen, tekenen, tekenen. Het is net als je handschrift: het zit al in je en hoe meer je het oefent, hoe meer het zich vormt. De illustratiestijl die naar boven komt is een combinatie van je natuurlijke manier van tekenen (dat handschrift), waarin je geïnteresseerd bent (de onderwerpen die je tekent) en de techniek waarin je werkt (materialen die je gebruikt). Die drie gecombineerd maakt jouw stijl. Koop dus een schetsboek en experimenteer elke dag een beetje! Waar ben je in geïnteresseerd om te tekenen? Welk gereedschap past bij jou? Wat wil je hand tekenen?

Oké, we gaan experimenteren

Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Ik schets dagelijks composities en personages voor mijn werk en mijn brein houdt ervan om willekeurig afbeeldingen te bedenken, dus ik heb hier een voordeel. Ik ben niet het type dat een tig altijd dingen schetst voordat ik me toeleg op één ontwerp: mijn brein werkt het beeld uit totdat het een punt bereikt waarop ik weet wat ik wil tekenen.

Een compositie schetsen

Ik heb twee kleine schetsen gemaakt. De bovenste is zoals ik het gewoonlijk zou doen, en de onderste heeft een vlakkere tafel, zoals Sarah in haar cursus liet zien. Ik laat het perspectief graag wat meer los, dus ik zet de onderste schets over in mijn Hahnemuhle toned watercolour sketchbook. Ik probeer de illustratie altijd niet te veel te centreren, om het speels te houden.

Ik heb de tussenstappen niet gefotografeerd omdat ik in mijn flow wilde blijven en deze niet wilde onderbreken.

Aan de linkerkant van de pagina heb ik mijn kleuren en markeringen getest voordat ik ze op de illustratie aanbracht.

Gebruik van dekkende aquarellen, gouache en kleurpotloden

Dit is het eindresultaat! Ik ben dol op de kleurstalen op de linkerpagina, omdat deze de kleuren samenvatten die in de illustratie worden gebruikt. Het schetsboek heeft een zachtroze/bruine tint wat een mooie achtergrondkleur is. Zoveel zachter dan een witte of gebroken witte kleur. Ik heb witte gouache toegevoegd voor bepaalde details, die van de pagina springen.

Oké, laten we inzoomen op de illustratie…

Ik begon met de Holbein Cake colors omdat ik deze meestal gebruik met wat meer water, zoals een licht dekkende aquarel. Dit geeft de illustratie wat textuur, zoals je in de tabel ziet. Daarna heb ik meer details toegevoegd met gewone gouache. Je kunt elk merk gebruiken dat je wilt. Ik heb een paar Talens-tubes gebruikt, maar ik ben ook dol op Winsor&Newton. Momenteel ben ik verzot op Opera Rose from W&N omdat het zo van het papier afknalt. Poef!

Laatste details

De laatste stap is details toevoegen met een klein penseel en kleurpotloden. Ik gebruikte Polychromos want die zijn wat harder en dus fijn voor details, en Luminance potloden die fijn zacht en boterachtig zijn. En toen een gelly roll pen in wit voor de stippen en andere kleine details.

En daar heb je het! Ik vond het heerlijk om dit weekend een paar uur te besteden aan het maken hiervan en het herinnerde me er weer aan hoe graag ik dit soort scènes doe. Ze zijn meer prentenboek-achtig, iets waar ik meer van zou willen doen. Ik wil ook meer wankele perspectieven in mijn werk opnemen en daarom is het belangrijk voor mij om in mijn vrije tijd te blijven experimenteren, buiten de banen van klanten om.

Ik hoop dat je dit leuk vond!

PS Hoewel er affiliate links in deze blogpost staan, heb ik alle tools aangeschaft die ik heb gebruikt en de cursus die ik heb gevolgd. Ik ben door geen van beide bedrijven gevraagd om deze specifieke tools of cursus te promoten.

Wil je meer tips en creatieve ideeën in je inbox?

Ontvang elke maand mijn nieuwsbrief met tips en inspiratie, kijkjes achter de schermen, workshops en nieuw werk.

Thank you for subscribing!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *