Hoe word ik illustrator zonder (teken)ervaring?

Illustrator/beeldend kunstenaar/ontwerper/auteur Marloes De Vries beantwoordt vragen over illustratie, kunstenaar zijn of creatief leven in het algemeen. → Stel hier een vraag.

Beste mevrouw De Vries,

Ik heb onlangs de beslissing genomen om een carrière in beleidsonderzoek te verlaten om mijn droom te volgen om een visuele verhalenverteller te worden. Ik gebruik graag woorden en schetsen om verhalen te vertellen, en ik wil een manier vinden om dit te vormen tot een carrière als creatief kunstenaar en illustrator. Ik ben enthousiast over dit nieuwe avontuur, maar tegelijkertijd voel ik me een beetje nerveus en bezorgd, want ik ben een echte “rookie” op het gebied van kunst. Ik ben bang dat ik er niet in zal slagen om mijn droom te verwezenlijken, aangezien ik niet veel ervaring of een creatieve achtergrond heb. Kun je alsjeblieft wat tips en advies delen over hoe ik kan beginnen en mijn vaardigheden kan aanscherpen?

Met vriendelijke groet,
Su

Beste Su,

Ik weet nog dat ik mijn baan opzegde en besloot om freelancer te worden. Dus ik wil je feliciteren met het nemen van die beslissing, want ik weet dat het best eng kan zijn om in het diepe te duiken zonder te weten of je kunt zwemmen. Ik wil beginnen met te zeggen dat elk pad anders is en dat ik alleen mijn persoonlijke ervaringen met je kan delen. Jouw pad zal zeker anders zijn dan mijn pad. Er is geen verkeerde of juiste manier om je creatieve dromen te volgen.

Om je creatieve vaardigheden beter te gebruiken, moet je oefenen en een visueel archief in je brein opbouwen. Toen ik meer dan 12 jaar geleden begon als illustrator, kon ik niet eens zo goed tekenen, maar na een decennium durf ik te zeggen dat ik best redelijk kan tekenen. Ik kan nu zelfs paarden en fietsen tekenen! Wie had dat kunnen raden? Life drawing of anatomie tekenlessen zijn enorm nuttig om de menselijke anatomie te begrijpen en dit is zelfs nodig als je strips of kinderboeken wil tekenen. Ga naar een treinstation, ga op een bankje zitten met je schetsboek en teken de mensen die je voorbij ziet lopen. Ga de stad en de natuur in, teken gebouwen en bomen en observeer de zee. Verrijk het visuele archief in je hersenen: teken alle dingen die je kunt tekenen, zodat je hersenen weten hoe ze dingen moeten tekenen de volgende keer dat je het nodig hebt. Als visueel verteller ben je vooral een goede waarnemer. Oefen met observeren door naar mensen te kijken, naar hen te luisteren en vertaal dat op papier. Maak een dagelijkse oefening van je visuele verhalen vertellen. Houd een visueel dagboek bij en schrijf elke dag wat je hebt geleerd en ervaren. Sommigen van ons zijn geboren verhalenvertellers, maar als we niet leren schrijven of tekenen kunnen we die verhalen nooit met anderen delen.

De noodzaak voelen om je creatief te uiten en hoe jij de wereld op jouw unieke manier ziet, is jouw talent. Het medium dat je kiest om dat in de wereld te brengen, zoals tekenen en schrijven, is een vaardigheid. Een vaardigheid is niet iets waarmee we geboren zijn, maar een resultaat van oefening. Ik ben niet als een goede tekenaar geboren (spoiler: dat is niemand). Ik heb mezelf de afgelopen 30+ jaar leren tekenen en mijn artistieke vaardigheden aangescherpt.

Toen ik begon, kreeg ik niet het soort banen waar ik op hoopte. Het kostte werk en vele jaren om op het juiste pad te komen. Of je nu voor klanten wilt werken, of werk voor jezelf wilt creëren, is aan jou, maar de benaderingen zijn heel anders. Als je klanten wilt, moet je een portfolio opbouwen. Om een portfolio op te bouwen heb je klanten nodig. Dit klinkt als een ‘het ei of de kip’-verhaal, maar het is simpel: bedenk zelf portfoliowerk. We noemen dit ‘zelf-geïnitieerd werk’. Als je boekomslagen wilt ontwerpen, kies dan een paar van je favoriete boeken en ontwerp er je eigen boekomslag voor. Klanten willen zien wat je voor hen kunt doen en het maakt niet uit dat het werk niet is gepubliceerd. Goed werk is goed werk. Een goede art director doorziet dat.

Praat met mensen die al in het creatieve vak zitten. Ga naar de bijeenkomsten waar andere creatievelingen zijn. Als je introvert bent zoals ik weet ik dat dat zenuwslopend is, maar je zult zoveel leren van vakgenoten. Je leert HET MEEST van collega’s. Vraag hen wat je nodig hebt om je bedrijf op te zetten en vraag om advies in het algemeen. Wat zijn hun grootste lessen? Als je weet hoe je deze nieuwe carrière moet aanpakken, voel je je misschien minder nerveus en bezorgd. Dus neem de druk weg door je voor te bereiden op de baan.

Ik heb een tweedelige blogpost geschreven over hoe je aan de slag kunt als illustrator, die je misschien verder kan helpen. Maar geniet vooral van de achtbaanrit, want dat is een creatieve carrière. Het zal hobbelig zijn, met grote ups en grote downs, maar het is geweldig als je hart erin zit. En als het niet lukt is het niet het einde, maar heb je een geweldige ervaring gehad. We hebben niet maar één doel in het leven.

Vriendelijke groetjes,
Marloes

Wil je meer tips en creatieve ideeën in je inbox?

Ontvang elke maand mijn nieuwsbrief met tips en inspiratie, kijkjes achter de schermen, workshops en nieuw werk.

Thank you for subscribing!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *