Zoveel ideeën, zo weinig tijd: hoe je keuzes maakt

Als je brein een beetje werkt zoals het mijne, herken je dit vast: zoveel ideeën, zo weinig tijd. Dus, met welke ideeën ga je aan de slag en welke laat je liggen? Want ze lijken allemaal even interessant. Ik deel met je mijn systeem dat ik nog niet eerder heb gedeeld, en wat perfect voor mij werkt:

Mijn post-it or trash it-systeem:

1. Verzamel je ideeën

Heb je te pas en te onpas een idee? Zorg dat je overal post-it-blokjes hebt liggen. Ik heb er eentje op mijn nachtkastje, bij mijn bureau, in de badkamer (in de douche heb ik mijn beste ideeën), in de woonkamer en in mijn tas. Ik krabbel kort op een post-it wat mijn idee is. 
 

2. Plak ze op de muur

Op de muur in mijn werkkamer heb ik twee lijsten: ‘ideeën’ en ♡ (hart-symbool). Ik plak alle post-its onder ‘ideeën’, hoe gek ze ook zijn.
 

3. Selecteer en verwijder

Na een tijdje bekijk ik de post-its weer. Ik stel mezelf de vraag bij elk idee/post-it: “is dit iets wat ik echt graag wil doen, of denk ik dat ik het moet doen?”. 
Heel vaak namelijk denk ik dat ik iets moet doen, gewoon omdat het kan. Ja, ik kan een hele stationery-line gaan ontwikkelen, maar wil ik dat ook echt? Ligt dat in lijn met wat ik uiteindelijk wil bereiken? Zoals Neil Gaiman zei: “Does this bring me closer to the mountain?”.
Als dat niet zo is, dan gaat de post-it de prullenbak in. Krijg ik goede kriebels in mijn buik bij het idee? Dan mag het onder ♡
 

4. Maak een stappenplan

Nu ik heel selectief ben geweest met mijn ideeën, kan ik nog eens kijken naar wat onder het hartje hangt. Als ik ergens heel enthousiast van word, ook al hangt het er al een maand, dan ga ik uitzoeken hoe ik dat idee kan uitvoeren. Welke stappen zijn er nodig? Door het in stappen op te delen, maak ik het behapbaar om het uit te voeren.

Veel succes en laat me vooral weten in de comments hieronder of dit systeem ook voor jou werkt!

Wil je meer tips en creatieve ideeën in je inbox?

Ontvang elke maand mijn nieuwsbrief met tips en inspiratie, kijkjes achter de schermen, workshops en nieuw werk.

Thank you for subscribing!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Hey Marloes,
    Super! Ik ga zeker aan de slag met jouw post-it or trash it-systeem, dank je wel voor deze inspiratie 🙂
    Groetjes!