Ik ben Marloes De Vries, en ik maak beeld en tekst.

Zo lang ik me kan herinneren verzin ik verhalen en teken ik. Mijn moeder beaamt dit: “Je was vier toen je riep dat je later schilder werd.”

Meestal noem ik me illustrator, schrijver en kunstenaar.
In mijn werk is verbinding maken het belangrijkste, ongeacht het medium dat ik gebruik.

Mijn werk is toegankelijk en gelaagd. Door de toegankelijkheid voelt de kijker zich gezien en maak ik verbinding. Dat doe ik met humor en duidelijke beelden. Door de gelaagdheid toon ik andere perspectieven en diepere betekenissen.

Met mijn werk streef ik mensen anders naar de wereld te laten kijken, zodat ze meer zichzelf kunnen zijn, en daardoor gelukkiger en meer tevreden zijn. Ik geloof dat als mensen content zijn met wie ze zijn, ze ook beter voor anderen zijn en dan is verbinding mogelijk. De cirkel is dan rond!

Ik werk vanuit mijn studio nabij roerige Rotterdam en een deel van het jaar vanuit het plattenland in Engeland, waar ik veel wandel en in de natuur ben. Mijn droom is om te verhuizen naar een rustige plek, met een verbouwde schuur als studio en een stuk of zes kippen die rondscharrelen.

Ik ben gevoelig, maar ook een echte Drent: recht voor zijn raap, zonder poespas. Met een flinke dosis humor!

WILLEKEURIGE WEETJES

Geboren en getogen in Drenthe, maar nu woon ik al zo’n 10 jaar in Rotterdam.
Ik slenterde ik vroeger veel rond in de drukkerij van mijn opa en heb sindsdien een passie voor drukwerk.
Op mijn 14e dook ik in webdesign. Ik begon met freelancen door websites te bouwen voor bedrijven in de buurt, en ik tekende (familie)portretten in opdracht.
Ik heb bijna 40 boeken geïllustreerd, waarvan 6 ook geschreven.
Wanneer mogelijk vaar ik naar Engeland of Schotland. Daar voel ik me écht thuis.
Niets maakt me blijer dan een roze lucht.
Wandelschoenen aan, rugzak op en gaan. Het liefst in de heuvels van Groot-Brittanië.
Voordat ik illustrator werd werkte ik als art director, grafisch ontwerper en (trouw)fotograaf.

Waar ik
van houd

Boeken verzamelen en lezen (in die volgorde), roze luchten, urenlang wandelen in de natuur (graag zonder verkeersgeluid), Verenigd Koninkrijk, zeelucht, krentenbollen met kaas, vergeelde papieren en schriften om op te schrijven, supermarkten in andere landen, panda’s, potloodpunten slijpen, neon roze potloden en verf, overdag in bed een roman lezen, boswandelingen in de herfst, pannenkoeken met stroop, Britse detectiveseries, chocolade met karamel en zeezout, pas gewassen beddengoed, veel te grote sweaters dragen, met blote voeten over pas gemaaid gras lopen, kippen en schapen, filosoferen onder de douche, filosofie in het algemeen, autoritjes met Bram zodat ik uit het raam kan staren, boeken en tijdschriften over psychologie, tijdenlang rondhangen in een boekwinkel, wanten dragen in de winter, oude foto’s van mensen die ik niet ken verzamelen en thee met melk en suiker.

Opleiding

2022 | Social psychology: the science of well-being | Yale University (online)
2016 – 2021 | Diverse cursussen schildertechnieken en prentenboeken schrijven
2015 | Masterclass picture book illustration | Chris Haughton, Benji Davies en Alexis Deacon, Atapuerca (Spain)
2012 | Course picture book illustration | Anglia Ruskin, Cambridge (UK)
2011 | Cursus kinderboeken schrijven | Tjibbe Veldkamp, Groningen (NL)
2007 | Visuele Communicatie BDes | AKI (Academy for visual arts and design), Enschede (NL)
2003 | VWO-diploma | Emmen (NL)

Opdrachtgevers

Wieden + Kennedy, Flow Magazine, Ohh Deer, 3D Total, Leopold Uitgevers, Süddeutsche Zeitung, BNO, Teylers Museum, Island Press, Lannoo, NTR/NPO/3FM, NRC, Tina, Drents Museum, TEDx, Lev. Publisher, Flair, Ravensburger, Bibliotheek Rotterdam, Viking Direct, Luitingh-Sijthoff, American Greetings, Uitgeverij Loopvis, Uitgeverij Rubinstein, Uitgeverij Snor, Usborne Publishers, Provincie Drenthe, Memisa, Blossom Books, Van Halewyck Uitgeverij, Gallery Nucleus, Workman Publishers New York, Zwijssen, Lev., Hautekiet Uitgevers, A.W. Bruna Uitgevers.