Ik ben Marloes De Vries, en ik ben beeldmaker.

Of illustrator, schrijver en kunstenaar: het is maar net hoe je het wilt noemen. Ik vind het Engelse ‘visual storyteller’ het beste passen eigenlijk.

Deels werk ik vanuit mijn studio nabij Rotterdam en deels vanuit Engeland, waar ik het liefst ben.

Zo lang ik me kan herinneren verzin ik verhalen en teken ik. Mijn moeder beaamt dit: “Je was vier toen je riep dat je later schilder werd.”

De wereld door mijn bril zien (niet mijn letterlijke bril, want met -8.5 raad ik dat niet aan), betekent de wereld in heel veel details zien. Sommigen zien mos als een stukje groen tegen een boom geplakt. Ik zie een heel oerwoud van kleine plantjes en stel me voor hoe het is om een piepklein wezen te zijn in die wereld.

Ik ben gevoelig, maar ook een echte Drent: recht voor zijn raap, zonder poespas. Voeg daar een flinke dosis humor aan toe [insert bulderlach] en je hebt mijn recept te pakken.

Door te tekenen en te schrijven kan ik anderen laten zien hoe de wereld er voor mij uitziet. Het is mijn manier van communiceren.

WILLEKEURIGE WEETJES

Geboren en getogen in Drenthe, maar nu woon ik al bijna 10 jaar in Rotterdam.
Ik slenterde ik vroeger veel rond in de drukkerij van mijn opa en heb sindsdien een passie voor drukwerk.
Op mijn 14e dook ik in webdesign en begon ik met freelancen door fansites te bouwen voor andere tieners en even later websites voor bedrijven in de buurt.
Ik heb bijna 40 boeken geïllustreerd. Ik snap zelf ook niet hoe het er zoveel kunnen zijn!
Wanneer mogelijk vaar ik naar Engeland of Schotland. Daar voel ik me écht thuis.
Niets maakt me blijer dan een roze lucht.
Wandelschoenen aan, rugzak op en gaan. Het liefst in de heuvels van Groot-Brittanië.
Het is inmiddels algemeen bekend dat ik een obsessie heb met Tunnocks Teacakes. Ik wacht nog op een sponsordeal.
Voordat ik illustrator werd werkte ik als art director, grafisch ontwerper en (trouw)fotograaf.

Waar ik
van houd

Boeken verzamelen en lezen (in die volgorde), roze luchten, urenlang wandelen in de natuur (graag zonder verkeersgeluid), Verenigd Koninkrijk, zeelucht, krentenbollen met kaas, vergeelde papieren en schriften om op te schrijven, supermarkten in andere landen, panda’s, potloodpunten slijpen, neon roze potloden en verf, overdag in bed een roman lezen, boswandelingen in de herfst, pannenkoeken met stroop, Britse detectiveseries, chocolade met karamel en zeezout, pas gewassen beddengoed, veel te grote sweaters dragen, met blote voeten over pas gemaaid gras lopen, kippen en schapen, filosoferen onder de douche, filosofie in het algemeen, autoritjes met Bram zodat ik uit het raam kan staren, boeken en tijdschriften over psychologie, tijdenlang rondhangen in een boekwinkel, wanten dragen in de winter, oude foto’s van mensen die ik niet ken verzamelen en thee met melk en suiker.

Opleiding

2022 | Social psychology: the science of well-being | Yale University (online)
2016 – 2021 | Diverse cursussen schildertechnieken en prentenboeken schrijven
2015 | Masterclass picture book illustration | Chris Haughton, Benji Davies en Alexis Deacon, Atapuerca (Spain)
2012 | Course picture book illustration | Anglia Ruskin, Cambridge (UK)
2011 | Cursus kinderboeken schrijven | Tjibbe Veldkamp, Groningen (NL)
2007 | Visuele Communicatie BDes | AKI (Academy for visual arts and design), Enschede (NL)
2003 | VWO-diploma | Emmen (NL)

Opdrachtgevers

Wieden + Kennedy, Flow Magazine, Ohh Deer, 3D Total, Leopold Uitgevers, Süddeutsche Zeitung, BNO, Teylers Museum, Island Press, Lannoo, NTR/NPO/3FM, NRC, Tina, Drents Museum, TEDx, Lev. Publisher, Flair, Ravensburger, Bibliotheek Rotterdam, Viking Direct, Luitingh-Sijthoff, American Greetings, Uitgeverij Loopvis, Uitgeverij Rubinstein, Uitgeverij Snor, Usborne Publishers, Provincie Drenthe, Memisa, Blossom Books, Van Halewyck Uitgeverij, Gallery Nucleus, Workman Publishers New York, Zwijssen, Lev., Hautekiet Uitgevers, A.W. Bruna Uitgevers.