Ik ben Marloes De Vries, en ik maak beeld en tekst.

Meestal noem ik me illustrator, schrijver en kunstenaar.
Ongeacht welk medium ik gebruik, of dat nu een illustratie, tekst of strip is: verbinding maken met de kijker is mijn doel.

Wat ik maak is toegankelijk en gelaagd.
Dat eerste doe ik met humor en duidelijke beelden.
De gelaagdheid zit ‘m in de diepere betekenissen en gevoeligheid in de illustraties.

Inmiddels werk ik al ruim 20 jaar in opdracht, waarvan de laatste 13 jaar als illustrator. Door mijn ervaring weet ik me goed in te leven in de mensen voor wie ik werk (opdrachtgevers), maar ik voel ook goed aan wie het uiteindelijk te zien krijgt (publiek).
Ik bouw bruggen tussen die twee werelden.

Ik werk vanuit mijn studio nabij het drukke Rotterdam, en een deel van het jaar vanaf het rustige platteland in Engeland. Een groot contrast, wat ik nodig heb. Aan de overkant van de Noordzee voel ik me het meest thuis.
Ik heb plannen om uiteindelijk naar het Oosten van Nederland te verhuizen, met een omgebouwde schuur dat als atelier dient, en kippen die rondscharrelen.

Al vanaf mijn vierde wist ik dat ik kunstenaar wilde worden. Vraag me niet hoe, want kunst heeft bij ons thuis in Drenthe nooit een rol gespeeld.
Ik voelde het gewoon, en heb me altijd het beste kunnen uiten op papier.

Hoewel ik meestal in opdracht werk, ben ik sinds 2020 weer schilderijen gaan maken. Daarin onderzoek ik wat ’thuis’ betekent. Begrijp me niet verkeerd: ik houd van werken in opdracht, maar los gaan op een groot doek zonder regels is echt fantastisch!

WILLEKEURIGE WEETJES

Geboren en getogen in Drenthe, maar nu woon ik al ruim 10 jaar in Rotterdam.
Ik slenterde ik vroeger veel rond in de drukkerij van mijn opa en heb sindsdien een passie voor drukwerk.
Op mijn 14e dook ik in webdesign. Ik begon met freelancen door websites te bouwen voor bedrijven in de buurt, en ik tekende (familie)portretten in opdracht.
Ik heb bijna 40 boeken geïllustreerd, waarvan 6 ook geschreven.
Wanneer mogelijk vaar ik naar Engeland of Schotland. Daar voel ik me écht thuis.
Niets maakt me blijer dan een roze lucht.
Wandelschoenen aan, rugzak op en gaan. Het liefst in de heuvels van Groot-Brittanië.
Voordat ik illustrator werd werkte ik als art director, grafisch ontwerper en (trouw)fotograaf.

Waar ik
van houd

Boeken verzamelen en lezen (in die volgorde), roze luchten, urenlang wandelen in de natuur (graag zonder verkeersgeluid), Verenigd Koninkrijk, zeelucht, krentenbollen met kaas, vergeelde papieren en schriften om op te schrijven, supermarkten in andere landen, panda’s, potloodpunten slijpen, neon roze potloden en verf, overdag in bed een roman lezen, boswandelingen in de herfst, pannenkoeken met stroop, Britse detectiveseries, chocolade met karamel en zeezout, pas gewassen beddengoed, veel te grote sweaters dragen, met blote voeten over pas gemaaid gras lopen, kippen en schapen, filosoferen onder de douche, filosofie in het algemeen, autoritjes met Bram zodat ik uit het raam kan staren, boeken en tijdschriften over psychologie, tijdenlang rondhangen in een boekwinkel, wanten dragen in de winter, oude foto’s van mensen die ik niet ken verzamelen en thee met melk en suiker.

Opleiding

2022 | Social psychology: the science of well-being | Yale University (online)
2016 – 2021 | Diverse cursussen schildertechnieken en prentenboeken schrijven
2015 | Masterclass picture book illustration | Chris Haughton, Benji Davies en Alexis Deacon, Atapuerca (Spain)
2012 | Course picture book illustration | Anglia Ruskin, Cambridge (UK)
2011 | Cursus kinderboeken schrijven | Tjibbe Veldkamp, Groningen (NL)
2007 | Visuele Communicatie BDes | AKI (Academy for visual arts and design), Enschede (NL)
2003 | VWO-diploma | Emmen (NL)

Opdrachtgevers

Wieden + Kennedy, CNBC, Flow Magazine, Ohh Deer, 3D Total, Leopold Uitgevers, Süddeutsche Zeitung, BNO, Teylers Museum, Island Press, Lannoo, NTR/NPO/3FM, NRC, Tina, Drents Museum, TEDx, Lev. Publisher, Flair, Ravensburger, Bibliotheek Rotterdam, Viking Direct, Luitingh-Sijthoff, American Greetings, Uitgeverij Loopvis, Uitgeverij Rubinstein, Uitgeverij Snor, Usborne Publishers, Provincie Drenthe, Memisa, Blossom Books, Van Halewyck Uitgeverij, Gallery Nucleus, Workman Publishers New York, Zwijssen, Lev., Hautekiet Uitgevers, A.W. Bruna Uitgevers.